+355 4 224 8981

Permbajtja e ushqimeve ne Hekur dhe Kalcium

A merr femija juaj mjaftueshem nga keto dy minerale kyce?

Publikuar më 22 Gusht 2019, në Super Ushqime

Permbajtja e ushqimeve ne hekur dhe kalcium

Hekuri dhe kalciumi jane nder mineralet me kyce per rritjen e shendetshme te femijeve. Vecanerisht hekuri, eshte nder mineralet, mungesa e te cilit eshte mjaft e perhapur ne kete populate dhe mjaft e rrezikshme. Nje femije i moshes 1-3 vjec duhet te marre nepermjet ushqimit 7mg hekur ndersa nje femije i moshes 4-8 vjec nevojitet 10mg hekur cdo dite. Sa i perket kalciuimt, mineralit qe lidhet drejt perdrejt me shendetin e kockave, femijet nevojiten 700 - 1000 mg/dite respektivisht per moshat 1-3 vjec dhe 4-8 vjec.

Permbajtja e hekurit per cdo 100gr nga ushqimet e meposhtme:

 • Kakao i hidhur – pluhur – 14,4gr
 • Melci vici – 11,2gr
 • Fasule – 9gr
 • Thjerrza – 8gr
 • Kikirika – 7,3gr
 • Qiqra – 6,4gr
 • Midhje – 5,8gr
 • Tershere – 5,2gr
 • E verdha e vezes – 4,9gr
 • Peshk koce – 4,3gr
 • Peshk levrek – 4,1gr
 • Kumbulla vishnje te thata – 3,9gr
 • Mel – 3,5gr
 • Rrush i thate – 3,3gr
 • Mish vici, fileto – 3,1gr
 • Stika pishe – 2gr
 • Karkaleca – 1,8gr

Permbajtja e kalciumit per cdo 100gr nga ushqimet e meposhtme:

 • Parmixhano – 1159mg
 • Sherebele – 600mg
 • Rozmarine – 370mg
 • Rukola – 309mg
 • Gjize lope – 295mg
 • Borzilok – 250mg
 • Bajame – 240mg
 • Fiq te thate – 186mg
 • Spinaq – 170mg
 • Mocarela – 160mg
 • Lajthi – 150mg
 • Kallamar/oktapod – 144mg
 • Fasule – 135mg
 • Arra – 131mg
 • Qumesht lope – 125mg
 • Kajsi te thata – 86mg
 • Rrush i thate – 78mg