+355 4 224 8981

Si te filloni ushqimin te bebet

Gjithe informacioni i rifreskuar nga rekomandimet e findit shkencore

Publikuar më 21 Qershor 2016, në Nënat dhe Fëmijët

Si fillohet ushqimi te bebet?

Foshnjet jane gati per te filluar ushqim te zakonshem ne periudhen nga 4-6 muaj, vetem dhe vetem kur paraqesin shenjat e duhura te cialt jane:

 1. Foshnja eshte ne gjendje te komandoj koken anash dhe lart – poshte.
 2. Gelltitet duke perdorur edhe pjesen e parme te gjuhes.
 3. Tregon interes ndaj ushqimit te me te rriturve te pranishem.

Rregullat baze

Mosha 4-6 muaj

 • Filloni drithrat e gatshem te pasuruar me hekur, te pergatitur enkas per kete moshe, te shoqeruar me qumeshtin e gjirit ose formules ose uje.
 • Filloni mishin e kuq te bluar shume imet, fasulet, zarzavatet dhe frutat te bluara ne forme pureje te holle dhe nga pak. Kjo moshe paraqet rrezik te larte te mungeses se hekurit dhe per kete arsye rekomandohen mishi dhe legumet.
 • Bananet, mollet e ziera, dardhet, patatet e embla dhe mielli i orizit jane nder me miqsoret si fillim.

Mosha 6-8 muaj

 • Filloni perima dhe fruta te shtrypura si dhe leng frutash te holluar, ne sasi te vogla.

Mosha 8-10 muaj

 • Filloni buke dhe drithra te tavolines (ushqime qe konsumohen edhe nga te rriturit por sigurisht ne forme te zbutur)
 • Filloni kosin.
 • Filloni copeza zarzavatesh dhe frutash te gatuara deri sa te behen te buta.
 • Gradualisht filloni pjese te plota mishi, djathi, gjellesh, vezesh, dhe fasule te shtypura.

Mosha 10 – 12 muaj

 • Filloni te pasuroni ushqimin me larmi me te madhe dhe gradualisht rrisni sasine e ushqimit.

Keshilla te rendesishme

 1. Evitoni t’i jepni femijeve 6 muajsh lengje te shtrydhur me shume se 1 kupe te perzier me uje dhe vetem me gote, jo me biberon.
 2. Te emblat dhe kripa nuk kane vend ne ushqimin e nje foshnje.
 3. Perimet e konservuara duhet te shmangen per arsye te permbajtjes se larte ne kripe.
 4. Mjalti duhet eliminuar ne menyre absolute nga ushqimi I femijes deri sa te mbushi moshen 18 muaj.
 5. Evitoni qumeshtin e lopes deri ne moshen 1 vjec.
 6. Evitoni ushqimet e pasura ne sorbitol apo me aciditet te larte si mollet dhe mandarinat. Mollet mund te merren pasi te kene marre nje vale.

Uahqimet qe mund te paraqesin rrezik per mbytje

 • Qershite
 • Cemcakizi
 • Karamelet e forta
 • Kastraveci
 • Molla
 • Karrotat
 • Kikirikat, lajthite, bajamet
 • Fasulet e plota
 • Rrushi kokerr e plote

Keto jane rekomandimet e fundit te publikuara nga komunitetet shkencore mbi ushqimin e femijeve te cilat paraqesin ndryshime te medha ne krahasim me ato te para disa viteve, por perderi sa jane publikuar do te thote qe jane mbeshtetur mbi prova bindese.