+355 4 224 8981

Ushqimet qe bejne mire per zemren

Te vertetuara shkencerisht

Publikuar më 23 Mars 2018, në Shëndeti dhe mirëqënia

Ushqimet e vertetuara shkencerisht qe bejne mire per zemren

 • Alkoli: Rrit kolesterolin e mire HDL, (ne doza te vogla)
 • Bajamet: Ulin kolesterolin e keq LDL, ulin inflamacionin (reduktim i hsCRP), ulin oksidimin e LDL-se
 • Fruta te tjere te thate (pistaket, arrat, pekanet): Permiresojne profiling lipidemik
 • Avokado: Ul tregliceridet
 • Hudhra: ul tensionin arterial; permireson profilin lipidemik (edhe pse rezultatet perplasen)
 • Qepa: ul grumbullimin e hemopetaleve
 • Xhinxheri: Permireson raportin LDL:HDL
 • Turmeriku: Ul oksidimin e LDL-se
 • Ushqimet me baze soje: Ulin LDL-ne
 • Molla: Ul LDL-ne
 • Bostani: Ul presionin e gjakut; ul tendonsjen arteriale
 • Shega: Ul tensionin arterial; permireson qarkullimin koronar; ul oksidimin e LDL-se

Ushqime te tjera te pasura ne polifenole

 • Cokollata e zeze: Ul presionin e gjakut
 • Rrushi: Ul oksidimin e LDL-se
 • Vera e kuqe: ul tendosjen e eneve te gjakut