+355 4 224 8981

Mengjesi qe zgjat jeten

Anashkalimi i mengjesit te ben me te shendoshe dhe me pak te shendetshem!

Publikuar më 26 Tetor 2012, në Këshilla

Anashkalimi i mengjesit te ben me te shendoshe dhe me pak te shendetshem

Te kujtohesh te hash nje mengjes te shendetshem cdo dite perpara se te te filloni diten, mund te bej nje ndryshim te madh ne predispoziten tuaj per tu bere mbi peshe, per tu semure ose te dyja bashke. Nje studim I fundit britanik e ka percaktuar mengjesin si vaktin kryesor te dites, pasi mengjesi jo vetem "trajnon" shqisat tona dhe deshiren per ushqim me te shendetshem por, edhe ul nepsin per ushqime "fast food-esh" gjate dites.

Studimi:

Studimi eksperimentoi nepermjet skanimit te trurit te nje grupi te rinjsh qe nuk kishte marre mengjes dhe nje grupi tjeter te ushqyer me mengjes te bollshem. Grupi I te rinjve qe nuk kish ngrene mengjes deshironte gjate dites ushqime te yndyrshme dhe kalorike.

Anashkalimi I mengjesit ngacmonte qendra te trurit te cilat aktivizonin nepsin per ushqime me permbajtje te larte sheqeri dhe yndyrnash te demshme. Te rinjte qe konsumuan mengjes te ekuilibruar kishin nje regjim shume te shendetshem ne lidhje me ushqimin gjate dites ne vijim.

Natyrisht pjesmarresit ne grupin pa mengjes ishin me te uritur dhe I shihnin me atraktive ushqimet kalorike dhe te yndyrshme. Pasi mbaruan skanerin atyre ju ofrua dreka dhe treguan se konsumonin me shume sasi ushqimi nga grupi tjeter.

Te mos hash mengjes do te thote te demtosh shendetin ne te ardhmen

Ne pergjithesi anashkalimi i mengjesit ka si pasoje konsum te nje sasie me te madhe ushqimi dhe te nje cilesie me te dobet. Kjo sjell obezitet, kolesterol te larte dhe probleme te tjera. Duke filluar diten me nje mengjes te ekuilibruar te pasur ne proteina te shendetshme mund te ndihmoje ne stabilizimin e sheqerit ne gjak gjate dites, ne uljen e "urise" per sheqer dhe yndyre dhe ne te qenit me vital.

Te konsumosh mengjes do te thote te ulesh riskun e shfaqies se diabetit te tipit II dhe semundjeve kardiake. Duke pasur nivele me te qendrueshme te sheqerit mbrohet zemra dhe truri nga demtime. Me pak fjale mengjesi zgjat jeten.

Nje tjeter studim ka treguar se njerezit qe nuk hane fare mengjes kane 450 here me shume shance te behen obez nga ata qe konsumojne rregullisht mengjes te ekuilibruar mire. Githashtu mos harroni se mengjesi ne "fast food" eshte njesoj I demshem si kur e anashkalon fare.

Recetë për vaktin e mëngjesit:

  • 2 feta bukë thekre të zezë
  • 40gr gjizë pa yndyrë me pak arra
  • 1 kupe karrota dhe kunguj të zier ose të pjekur me shumë pak vaj ulliri ekstra të virgjër
  • 1 kupë caj sherebele me 1 lugë të vogël mjaltë

Ky mëngjes ofron:

  • 10gr proteina
  • 8gr yndyrë
  • 40gr karbohidrate (sheqer)
  • 350kalori

Për një pjesë të madhe të femrave kjo sasi kalorish është vetëm 15% e sasisë totale të kalorive që duhet të marrë në një ditë.

  • Falë bukës së thekrës dhe zarzavateve ky mëngjes ofron një sasi të konsiderueshme fibrash bimore të cilat ndihmojnë në stabilizimin e sheqerit në gjak. Nëse ne arrijmë të kemi një "furnizim" gradual dhe konstant të organizmit me sheqer do e kemi shumë më të lehtë të kontrollojmë sasinë e ushqimit që konsumojmë në vaktet në vijim.
  • Gjiza pa yndyrë, përvec kalciumit që përman, na ofron proteina të cilat gjithashtu ndihmojnë metabolizmin pasi rrisin lehtesisht djegien dhe në të njëjtën kohë japin ndjesinë e ngopjes më shpejt dhe për më gjatë.
  • Vaji i ullirit ndihmon që të përthithen nga organizmi disa lëndë ushqyese që ndodhen te zarzavatet sic janë karotenoidët dhe lëndë të tjera antioksiduese të cilat nuk mund të përftohen nëse nuk shoqërohen me acide lyrore.
  • Mjalti na jep energji të shpejtë dhe sheqerin e nevojshëm për të ushqyer qelizat trurit.
  • Caji i sherebelës na ndihmon të kthjellojmë mëndjen.

Një mëngjes i tillë rekomandohet për të gjithë ata që nevojiten të bien nga pesha si dhe për të gjithë ata që kanë një ditë me ngarkesë mendore përpara.