+355 4 224 8981

Ushqimet qe nxisin ose pengojne kancerin

Ushqimi dhe rreziku i kancerit

Publikuar më 21 Korrik 2016, në Shëndeti dhe mirëqënia

Faktoret ushqimor dhe organet te te cilet nxisin kancerin

  • Obeziteti - Esofag, kolon, rektum, pankreas, temth, veshka, gjoks, miter
  • Mishi i kuq dhe nenproduktet e tij - Kolon, rektum (zorre e trashe)
  • Ushqime te kripura ose te konservuara me kripe - Stomak
  • Suplementet me beta-karroten - Mushkri
  • Dieta teper te pasura ne kalcium (mbi 1500mg/dite) - Prostat
  • Alkoli - Goje, faring, laring, esofag, stomak
  • Jete sedentare - Kolon, gjoks (post menopauze), miter 

Faktoret ushqimor qe ulin rrezikun e kancerit ne organet perkatese

  • Frutat dhe perimet pa amidon - Mushkri, goje, faring, laring, esofag, stomak
  • Ushqime te pasura ne karotenoide - Mushkri, goje, faring, laring, esofag
  • Domate dhe nenprodukte te tyre - Prostat
  • Qepe, hudhra, presh - Stomak, kolon, rektum (zorre e trashe)
  • Ushqime te pasura ne vitamine C - Esofag
  • Ushqime te pasura ne folate - Pankreas
  • Ushqime te pasura ne fibra bimore - Zorre e trashe
  • Qumesht - Zorre e trashe
  • Aktivitet fizik i larte - Kolon, gjoks (post menopauze), miter

Te dhenat i referohen Institutit amerikan kerkimor te kancerit*/ (World Cancer Research Fund)